Rainbow Arch Over Clouds

D(r)agdrömmaren

Är helt såld på det här med att Tolstoj inte kommer vara helt draglös trots sin höft, men vi tar det självklart lugnt och han kommer nog aldrig kunna dra tungt. Och visst känns det trist, med tanke på vilka roliga varianter på vagnar och skrindor som finns till hundar, men det blir fler drag-glada hundar i framtiden förhoppningsvis.
 
Inte bara finns det många varianter på vagnar och skrindor, det finns också många varianter på selen. Vi har än sålänge valt att satsa på ett loksele. Denna variant var den första vi provade till honom, och han trivs bra i en sådan. Anledningen till att de inte är så vanliga till hundar (ser dem oftare på hästar) är dock för mig en gåta, men på sennenhundar används de fortfarande flitigt, och sägs fördela tyngden bäst om hunden skall dra tungt och långsamt i längre sträckor. Eftersom det inte är meningen att Tolstoj skall springa medan han drar så tycker vi att det skulle passa honom bra också, och han verkar trivas i loksele.
 
Sedan så har vi ju ingen vagn till Tolstoj för tillfället, då vi tänkte att han nog inte skulle dra något pga höften så donerade vi bort den. Något vi inte ångrar då den ändå var svårkörd på annat underlag än asfalt och något stor och klumpig. Men nu är vi ju återigen på jakt efter en vagn, men det är inte det lättaste. Jag har dock suttit och drömt mig bort genom att söka på google på olika varianter, och ett tips (om ni är intresserade) är att googla på "dog carting". Och när en sitter och kollar igenom alla bilderna så kan en inte låta bli att undra varför en inte ser hundar dra vagnar oftare här i Sverige. Visst, utbudet på färdigbyggda vagnar och skrindor är verkligen askasst, men det är väl för att det inte finns någon större efterfrågan heller. Ändå så är brukshundarna mer populära än någonsin, och en stor del av ägarna till dessa hundar sysslar inte ens med bruks. Då är ju drag helt perfekt sysselsättning. Hunden får jobba och känna sig duktig och viktig, och en själv kan mycket väl utnyttja det genom att låta hunden hjälpa en med att dra hem matkassar, dra barnet/barnen till förskola/skola, eller varför inte strunta i att gå själv helt och hållet och låta hunden dra? Perfekt för lata hundägare med stora motionskrävande hundar, med andra ord.
 
Sedan så är utrustningen fasligt dyr, men köper en ordentliga grejer så håller det ju det för många generationer hundar framöver. Klart värt! Men vi får se hur fasligt mycket pengar de från sennendraget vill ha för en liten vagn och skaklar, så får vi se om vi kan få ihop pengar till det. Alla pengar måste ju gå till fasadbytet nu i vår, men vi skall nog lyckas skramla fram något efter att det är klart iaf. Och en vagn som syns på bilden, men med något högre kanter, skulle ju vara perfekt. Men drömmen är väl att cruisa runt med en hel drös bouvierer som på den mittersta bilden, även fast en "bouvierkraft" bra nog (nedersta bilden)
 

Kommentarer:

1 Dallan:

Man kan göra mycket om man har hund och vagn. Jag ringde berner sennenklubben och de sa att en färdigmonterad vagn kostar 2200 kr. Jag tycker att sidorna på vagnen kunde varit högre men det kanske går att ordna. Själva selet med skaklar kostar 950 kr. En bouvier är tillsräckligt stor för att ha de selarna som berner sennen använder, både hanar och tikar använder samma. Det hade varit superkul om vi hade kunnat skaffa en sådan utrustning till Tolstoj.

Svar: Får fråga om skaklarna kommer med selet eller vagnen. Hur som helst så är det ju överkomligt för en ordentlig vagn som håller för lite tuff körning här på landet... Det kommer gå åt mååånga tusenlappar för Tolstojs räkning efter fasadbytet känner jag på mig. :P
Terése Bouvier

Kommentera här: