Rainbow Arch Over Clouds

Något att tänka på

Röjar-Igor / Fixar-Igor

Igor går inte bara omkring och förstör saker om dagarna (även fast just den aktiviteten är i majoritet), han är även bra på att bygga saker. Två exempel på det är att han har pajat mina glasögon, och jag som säkert är närsyntast i hela Småland vågar inte vara utan dem under tiden de är på reparation. Men det kan vara så att de fixar det på en timme.

När han inte förstör saker så bygger han som sagt gärna saker, och då är det såklart torn som gäller. Idag när han smög in i matförrådet så hittade han två helt perfekta föremål för ändamålet. En glasbruk och en gammal vinflaska passade nämligen ypperligt bra ihop, och han var så nöjd med sin kreation att han sprang vidare på nya äventyr utan att ens rasera det lilla glastornet innan. Och tur var väl det, glasburkar - och flaskor är ju inga bra barnleksaker, lika lite som glasögon;

 

D(r)agdrömmaren

Är helt såld på det här med att Tolstoj inte kommer vara helt draglös trots sin höft, men vi tar det självklart lugnt och han kommer nog aldrig kunna dra tungt. Och visst känns det trist, med tanke på vilka roliga varianter på vagnar och skrindor som finns till hundar, men det blir fler drag-glada hundar i framtiden förhoppningsvis.
 
Inte bara finns det många varianter på vagnar och skrindor, det finns också många varianter på selen. Vi har än sålänge valt att satsa på ett loksele. Denna variant var den första vi provade till honom, och han trivs bra i en sådan. Anledningen till att de inte är så vanliga till hundar (ser dem oftare på hästar) är dock för mig en gåta, men på sennenhundar används de fortfarande flitigt, och sägs fördela tyngden bäst om hunden skall dra tungt och långsamt i längre sträckor. Eftersom det inte är meningen att Tolstoj skall springa medan han drar så tycker vi att det skulle passa honom bra också, och han verkar trivas i loksele.
 
Sedan så har vi ju ingen vagn till Tolstoj för tillfället, då vi tänkte att han nog inte skulle dra något pga höften så donerade vi bort den. Något vi inte ångrar då den ändå var svårkörd på annat underlag än asfalt och något stor och klumpig. Men nu är vi ju återigen på jakt efter en vagn, men det är inte det lättaste. Jag har dock suttit och drömt mig bort genom att söka på google på olika varianter, och ett tips (om ni är intresserade) är att googla på "dog carting". Och när en sitter och kollar igenom alla bilderna så kan en inte låta bli att undra varför en inte ser hundar dra vagnar oftare här i Sverige. Visst, utbudet på färdigbyggda vagnar och skrindor är verkligen askasst, men det är väl för att det inte finns någon större efterfrågan heller. Ändå så är brukshundarna mer populära än någonsin, och en stor del av ägarna till dessa hundar sysslar inte ens med bruks. Då är ju drag helt perfekt sysselsättning. Hunden får jobba och känna sig duktig och viktig, och en själv kan mycket väl utnyttja det genom att låta hunden hjälpa en med att dra hem matkassar, dra barnet/barnen till förskola/skola, eller varför inte strunta i att gå själv helt och hållet och låta hunden dra? Perfekt för lata hundägare med stora motionskrävande hundar, med andra ord.
 
Sedan så är utrustningen fasligt dyr, men köper en ordentliga grejer så håller det ju det för många generationer hundar framöver. Klart värt! Men vi får se hur fasligt mycket pengar de från sennendraget vill ha för en liten vagn och skaklar, så får vi se om vi kan få ihop pengar till det. Alla pengar måste ju gå till fasadbytet nu i vår, men vi skall nog lyckas skramla fram något efter att det är klart iaf. Och en vagn som syns på bilden, men med något högre kanter, skulle ju vara perfekt. Men drömmen är väl att cruisa runt med en hel drös bouvierer som på den mittersta bilden, även fast en "bouvierkraft" bra nog (nedersta bilden)