Rainbow Arch Over Clouds

Ser han verkligen någonting den där?

 
Den där frågan; "ser han verkligen någonting den där?" är ständigt återkommande. Och ni andra som har "lugghundar" har nog också fått den frågan minst tusen gånger. Det roliga är att jag ställde exakt samma fråga till uppfödaren av Tolstoj, och svaret jag fick var; "De ser vad de behöver se". Jag vet inte om det är ett sådant tillfredsställande svar, då det kan betyda att hunden ser nästan ingenting, men att det inte gör något. Men nu när jag har haft en hund med lugg i några år så skulle jag tolka det som att de ser alldeles utmärkt, trots att en kan tro att synen är behindrad av pälsen. Faktiskt är är det så att just bouvieren är känd för sin goda syn, och min är iaf någon som reagerar på minsta lilla rörelse.
 
Det finns dock tillfällen då jag vill ha väck den där luggen. Speciellt innan en blev helt van själv med att få ögonkontakt genom gardin av hår. Nu är det som om jag har röntgensyn genom hans lugg och ser om jag får ögonkontakt eller inte, men en kan ju verkligen inte räkna med att andra människor och hundar har samma förmåga. När vi träffar andra hundar som inte känner Tolstoj så bra så brukar luggen få åka upp i tofs t.ex. Det underlättar kommunikationen hundarna emellakn, och jag har lättare att se om han sneglar på något och kan agera förebyggande innan han hittar på bus.
 
Om det inte vore för min sambo så hade både lugg och skägg varit borta för länge sedan dock. Vi stället ju inte ut Tolstoj då han inte har mycket att hämta i utställningsringen, så att hålla honom i frisyr öht är onödigt. Men det är något med det där att han ändå skall se ut som en bouvier, i den mån att det är bekvämt för honom och praktiskt för oss. En fix-idé som vi inte är ensamma om. En fix-idé som jag helt har släppt vid det här laget, men sambon klamrar sig fast. Greppet blir dock mindre och mindre hårt från hans håll för varje år som går. Det skall också påpekas att han har veto då han lägger ner mest tid på pälsvård, så jag får bara gilla läget. Men om ett par år till så är det kanske en helt annan hund ni ser. Kan ni ens föreställa er hur han skulle se ut utan all päls? De är inte särskilt vackra, men ser väldigt hundiga ut.
 
Ett par till bilder på Tolstoj i tofs från idag:
 
 
 

Röj och plöj med linslusarna

 
Vi försöker ta igen lite utetid nu när vi varit så sjuka jag och knodden. Jag är väl inte helt frisk, men det var ett par dagar sedan jag hade feber iaf. Så jag satsar på att Tolstoj skall få vara ute några timmar per dag. Så som vi brukar ha det, med andra ord. Det är dock svårt att få ut lilleman av någon outgrundlig anledning. Han som brukar älska att vara ute. Idag lyckades jag dock att få ut honom två gånger utan skrik, och även fastän det inte blev någon ordentlig tur med hundpulkan (pga av den blaskiga snön) så gjorde vi ett tappert försök iaf, som iofs resulterade i att vi åkte pulka på tomten istället tillslut. 
 
Jag måste dock spara energi. Dallan kommer nämligen vara iväg fem dagar i veckan nu ett tag framöver då han är på utbildning till ett nytt uppdrag inom kriminalvården. Ett jobb som kommer resultera i mer ledighet och kortare dagar i framtiden. Så det härdar jag mer än gärna ut. Men jag vet hur det brukar vara efter tre långa dagar av att ta hand om allt själv. Jag blir helt urlakad och framåt kvällen så vill jag bara låsa in mig i ett rum och vara ifred. Typ. Men nu har en iaf något gott att se fram emot, och Igor har än sålänge varit fantastisk att ha att göra med. Och Tolstoj är ju aldrig särskilt krävande här hemma. Det positiva med att vara ute mycket är ju också att det blir mindre städning att ta tag i hemma, plus att en med gott samvete kan sätta skrutten framför en film så en kan ta igen lite bloggande. Har ju haft snälla vänner som lånat oss en laddningssladd till plattan till Igor så vi slipper ha "bara" en dator att dela på alla tre. 
 
Eftersom det blev en sådan trist tur med hundpulkan så tog jag kort på hur det ser ut när vi hänger på tomten istället. Nästan alla gånger när jag skulle ta kort på Igor så skall Tolstoj vara med på ett hörn. Han vet att han kan få några foderkulor när han poserar framför kameran, och tar alla chanser han kan för att få lite käk. Men det är ju bara kul att ha med honom på bild med, och även fastän Igor var svårflörtad att få till att leka i snön i förmiddags och nu under eftermiddagen så lyckades jag tllslut. Sedan så älskar han att kolla på när Tolstoj röjer runt också, och passade på att ha ett snack med honom när de poserade tillsammans:  
 
 
 

Igors favoritfilmer - Min Granne Totoro

 
 
Igor är en unge med mycket myror i brallan. Att få honom att kolla på en hel film har därför varit en omöjlighet. Fram till nyligen, vill säga. Äntligen så kan en kolla på barnfilm med honom, och även fastän det innebär att samma film gå varm i veckor, så är det något som en filmnörd som jag ser som något positivt. Jag har därför dedikerat en lista till honom på Letterboxd som jag kommer länka till i slutet av detta första inlägget i den nya filmkategorin som bloggen skall få till äran av denna stora händelse. 
 
Innan Igor kom hem från sin farmor så hade hans rekord på film legat på 40 minuter, men hos sin farmor hade han fattat tycke för Hitta Nemo. Det är långt ifrån någon av mina favoritfilmer, men han fick kolla på Hitta Nemo hemma, och när han började tröttna så försökte jag komma på någon film som jag själv skulle stå ut med att kolla på 100ggr på raken. Jag hade några rätt så lyckade försök, varav det bästa innan superfavoriten var den danska mörka filmer om valarna Samson & Sally (kolla in den). Men så blev då det jackpot med Min Granne Totoro. Med Hitta Nemo så ville han se andra filmer därimellan, Pippi-filmer, t.ex. Men med Totoro har det varit nej till allt annat och så har han velat se den flera gånger på raken. 
 
Det gör mig extra glad att det är just denna filmen som är favorit då den inte bara är väldigt vacker och fin, utan mest för att den är i sådant lugnt tempo. Att den inte är gör sig beroende av fartfyllda äventyr för att göra sig intressant. Min Granne Totoro har också egentligen ingen typisk handling. Utan är utformad som en bit ur ett mänskligt liv, med massvis med allvar och värme, men också den där magin som barn behöver. Barn behöver också identifiera sig med andra barn som beter sig som barn gör mest. Och de två flickorna i filmen är som barn är mest. Jag kan till exempel bara komma på en enda Disney-film som går att jämföra med detta, och det är Lilo och Stitch. Barn har starka känslor. Barn upplever sorgliga situationer som är sorgliga och inte skall skämtas bort. 
 
Första två gångerna vi kollade på Min Granne Totoro så var det som om Igor bara satt och väntade på att Totoro eller kattbussen skulle dyka upp. Numera är det nästan det minst intressanta. Han älskar den första halvtimmen bäst. Han kan replikerna från barnen, är imponerad över det stora trädet och skrattar när barnen har det roligt. Jag tror därför att filmen är jätteviktig för honom. Han som har så svårta att interagera med andra barn i hans ålder. Jag känner också att det kan vara läge att introducera lite Totoro-leksaker för honom, så att karaktärerna får en annan dimension. Men kanske hinner han tröttna på den innan jag köpt något? Han har ju ändå fått se den en gång per dag nu (mer när han var sjuk) i två veckor. 
 
Filmen går att streama med svensk tal på Swefilmer.com, och är en av väldigt få Studio Ghibli filmer som har svensk dubbning (tyvärr). Hoppas ju såklart på att han uppskattar fler av dessa filmer i framtiden. Men nu är det bara Totoro som gäller, även fastän han uppskattade så även större delar utav Spirited Away. Så den kommer jag visa honom fler gånger. 
 


 
Jag har som sagt byggt ihop en lista på Letterboxd med Igors favoritfilmer som uppdateras allt eftersom. Listan kommer att avslutas när Igor fyllt fyra år, och då får han en ny lista för det året. På det sättet så kan jag inte bara hålla koll på vad han gillar på ett lätt sätt, utan också ha som minne över vad han gillade att kolla på under vissa åldrar. Listan fungerar ju även som en filmtipslista, även fastän barn har olika smak så kanske något nytt och intressant dyker upp där.
 
Nu är detta som sagt en lista som kommer se annorlunda ut under året, men såhär ser den ut nu. Och så fort det dyker upp en ny etta så blir det lite skrivet om den här på bloggen i denna kategori:(klicka på bilden för att nå hela listan)